Vit jul

– för att alla ska få lyckliga julminnen!

 

Gör julen till barnens högtid

När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks, när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet – då behöver barnen någon som finns där.

Antalet barn och unga som möter julen med en klump i magen är tyvärr alldeles för många. I Sverige lever fyra till fem barn per skolklass i hem där någon vuxen har en riskfylld alkoholkonsumtion. Många av dessa barn känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig.

Därför samlar vi under julen in pengar till jullovsaktiviteter för barn, för att låta dem få fina julminnen och en paus i oron. Varje år organiserar IOGT-NTO-rörelsen hundratals aktiviteter för barn och unga under jullovet. Syftet är att finnas till för de som behöver oss allra mest, de som inte kan eller vill vara hemma under lovet. Under julen 2016 nådde vi 8 900 barn genom våra aktiviteter.

Men Vit jul är ännu större än så.

Vartannat barn upplever att vuxna förändras när de dricker alkohol.

December är den månad under året som svenskar dricker som mest. Eftersom julen ska vara barnens högtid, är den andra viktiga delen i kampanjen att få vuxna att ta en vit jul och inspirera andra att göra samma sak. Vi driver ett omfattande påverkansarbete för att skapa fina julminnen med trygga och nyktra vuxna för ALLA barn.

På Glasklar vill vi också vara med och utmana alkoholnormen extra mycket över jul, genom att lyfta riktiga berättelser från riktiga människor. Vi har en viktig roll eftersom vi utmanar och problematiserar, och vågar prata om normer och påverkan.

Genom att bryta tystnaden kan du också bidra.

Dela din berättelse här på Glasklar eller klicka på knappen nedanför för att skänka en gåva. För barnens skull.

Tack!

Ja, jag vill bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss