Barn & Unga

"Tuula"

Min pappa var alltid snäll, men tyckte om att dricka under helger. Inte varje helg, men som jag minns det: ofta!  


Minns när vi åkte till släktingar i Finland på semester, det skulle bli så kul att träffa farmor och alla kusiner. Hos farmor förekom inte en endaste klunk alkohol. Skönt, tyckte vi barn, vi som var så pass gamla så vi förstod. Hos farmor blev det istället pannkakor och klappgröt! 


Men det blev också båtsprit. Ofta så därför åkte vi till mammas släkt först, för då kunde det drickas och ha roligt. Det blev nästan alltid bråk eller gräl. Jag försökte alltid putta pappa i säng, ville inte lägga mig innan, så att det blev lugnt. Kusinerna tyckte att han var jättekul! Han kröp på golvet och de satt gärna på hans rygg. Jag mådde dåligt, vill än idag inte att någon ska se mig påverkad, jag skäms. Visst har det hänt, och jag skäms, då jag minns hur pinsam pappa var. 


En gång var jag så rädd, mamma var så arg på pappa som druckit hos hennes släkt. Hon drack säkert lite också, men jag såg henne inte onykter som barn. Mamma gick bredvid bilen länge, hotade med att inte komma med oss. Pappa krypkörde och bad henne hoppa in och vi ropade på mamma, rädda att hon inte skulle följa med.


När jag var 14 år dog pappa av träsprit i en träspritshärva. Han hamnade i koma efter att ironiskt nog haft uppehåll med drickandet då han var väldigt bakis sedan kvällen innan. Hade han fortsatt dricka sprit - rent, inte träsprit - så hade kanske han överlevt, träspriten hade så småningom avgetts ur hans kropp. Mina föräldrar köpt hembränt av en bekant som i ovisshet köpt dunkar innehållande träsprit. Hans egen vuxna dotter dog också.


Pappa blev förklarad hjärndöd efter en vecka på Västerås lasarett, och lämnade mamma och oss sju syskon kvar.


Idag är jag 50 år och glömmer aldrig.

 

Stöd vårt arbete - ge en gåva!

Vår alkoholrådgivning är öppen varje vardag via telefon och mejl för alla som behöver råd och stöd rörande sitt eget eller en närståendes drickande. För att underlätta för så många som möjligt att lyfta på luren så är rådgivningen kostnadsfri.

Men för att vi ska kunna bemanna rådgivningen med kompetent personal behövs resurser. För 150 kr får en person alkoholrådgivning i en timme. Ofta är det början till verklig förändring.

Swisha 150 kr till 900 51 90 och bidra med en timmes alkoholrådgivning.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss