Anhörig

"Siri"

Lika bra att gå till saken direkt - min man super i snickarboden, varje dag.


Han blir inte asfull utan salongsberusad och trött. Lite lynnig kanske. Det tog lång tid, flera år innan jag insåg att han drack i snickarboden, att det är därför han alltid är ute när han är hemma. Han snickrar, lagar, pysslar i trädgården och dricker. Ölburkarna, spritflaskorna, och burkar med starkcider ligger "väl gömda" i kartonger, under snickarbänken, i isoleringen i väggen, lite var stans. Han är finurlig och händig och hittar på nya platser.


Mannen är för det mesta vänlig och humoristisk, vi skrattar ihop. Ibland är han argsint och lynnig, humöret är oförutsägbart, men för det mesta sover han. Efter middagen går han ofta och lägger sig. Han slår nog rekord i att sova, han kan sova 10-12 timmar varje natt, och gärna en siesta. Då blir kvällarna trista och ensamma. Jag tror han gömmer sig.


Vi har nästan aldrig gäster eller vänner som hälsar på. Han vill inte det, mannen. "Det är mysigast att vara bara du och jag. För mig räcker du, jag behöver ingen annan". Så säger han och jag måste medge att länge kände jag mig hedrad. Nu är det mest ensamt. Barnen är utflugna och bor på annan ort. De kommer inte så ofta, nästan aldrig faktiskt. Jag tror de tycker det är trist med mannens drickande. Men jag har ju hunden och naturen, och hästen.


Jag lever i nuet, så gott det går. Inte kan jag gå och oroa mig för var hans långvariga småsupande ska sluta. Fast, jag oroar mig ändå.

 

Alkoholrådgivning - ett första steg mot förändring

Under ett år får IOGT-NTO-rörelsens kostnadsfria alkoholrådgivning hundratals samtal och mejl från både män och kvinnor där ungefär hälften rör frågor om den egna alkoholkonsumtionen och hälften rör oro för någon annans drickande.

Men för att vi ska kunna bemanna rådgivningen med kompetent personal behövs resurser. För 150 kr får en person alkoholrådgivning i en timme. Ofta är det början till verklig förändring – och de som vinner allra mest är barnen!

Swisha 150 kr till 900 51 90 och bekosta en timmes alkoholrådgivning.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss