Barn & Unga

"Sandra"

När jag var 11 år flyttade jag och min familj till en annan stad. Mamma och pappa började då dricka oftare och oftare. Deras umgänge förändrades och det var inte helt ovanligt att det dracks alkohol två gånger i veckan. Jag menar då inte ett glas vin till maten utan snarare 15-20 öl, fyra eller fem groggar och något glas likör per kväll. Jag var ofta hemma själv med min tre år yngre bror. Under somrarna blev det värre. Ibland var festen hemma hos oss, ibland var de iväg någon annanstans, men det blev alltid för mycket alkohol.


Första gången jag drack mig full var som 14-åring, på mitt rum, på deras alkohol. När jag var 16 år började jag festa tillsammans med mina föräldrar. Mina kompisar ville alltid vara hos mig för mina föräldrar var ju okej med att vi söp hos mig, tillsammans med dem. Min lillebror växte upp i den här miljön och även han började så småningom dricka alkohol med oss. Mina vänner byttes mot hans, ibland var vi allihop. Jag har sett mina föräldrar ramla, be om ursäkt för att de är fulla, skrika, slåss och somna under köksbordet. Jag har bett dem sluta dricka, bett dem dricka med måtta och bett dem förstå. Det har varken lett till någon reaktion eller förändring. Samtidigt levde jag och min bror själva som dem och var på väg i samma riktning. Jag minns exempelvis när min bror hamnade i fyllecell några gånger i senare tonåren och mamma och pappa bara skrattade och tyckte att han var "klantig".


För fyra år sedan, när jag var 24 år, träffade jag min fästman och slutade då också att dricka alkohol. De senaste åren har min syn på alkohol förändrats drastiskt. Idag ser jag alkohol som en personlighetsförändrande drog. Jag lämnar högtidsfiranden innan det blir för mycket alkohol, för dessa helger är jobbigast. I vår familj är det alltid alkohol på alla högtider som födelsedagar, midsommar, halloween, julafton, nyår, påskafton, valborg. Jag undviker därför mina föräldrar och min bror under helgerna. Förra året kunde vi inte fira jul tillsammans på julafton för att de lovat bort sig på fest till sina kompisar som de festar med varje helg. Vi fick därför planera in annandagen, för på juldagen behövde de vara bakis. Jag blir så frustrerad över att alkoholen alltid går före.


Jag är stolt över att jag tagit mig ut ur de normaliserade alkohol-helgerna. En stor del av min barndom har tagits ifrån mig på grund av alkoholen och därför ville jag dela med mig av min historia.

 

Swisha valfritt belopp till 900 51 90 och ange "SOMMAR" – din gåva blir till härliga sommarlovsminnen!

Runt om i hela landet arrangerar IOGT-NTO-rörelsen läger och andra sommarverksamheter så att barn får skratta och ha kul för en stund tillsammans med sjyssta vuxna ledare. På ett sommarläger får barn vara barn – och ledarna tar vuxenrollen. En välbehövlig paus för de barn och unga som har det jobbigt hemma.

 

Samtidigt stöttar vi vuxna som vill minska sitt drickande, så din gåva gör verkligen skillnad – såväl långsiktigt som här och nu.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss