Internationellt

Rehema

Vid ingången till Kijenge Market i Arusha, Tanzania, sitter Rehema på en liten pall. Brevid sig har hon en hög med strumpor, och på andra sidan två korgar med torkad fisk, lite citrongräs och några Kasawa-rötter utlagda på en plastpåse. Fram tills nyligen försörjde sig Rehema på att producera och sälja alkohol.


- Det var tungt. Jag fick pengar, men det var aldrig lugnt runt mig. Jag har bara ett rum hemma och ibland blev männen våldsamma eller ville köpa andra tjänster. Med mina barn hemma blev det en hemsk situation.


Tack vare ett mikrolån från IOGT-NTO-rörelsens partnerorganisation WOCHIVI har hon nu lyckats byta inriktning. Två gånger i månaden åker hon åtta mil till Moshi för att köpa den torkade fisk och de strumpor som hon sedan säljer i Arusha. Det är ett hårt slit, utan stora vinster.


- Jag tjänar inte mer pengar nu än när jag sålde sprit, men i alla fall inte mindre. Och det känns bättre. Här inne i hjärtat.


Läs mer om vårt internationella arbete!

 

Var med och skapa en nyktrare och tryggare värld - ge en gåva!

Några av de största folkhälsoproblemen i världen orsakas, eller förvärras, av alkohol och andra droger. Biståndsaktörer berättar om exempel där kvinnor i mikrolånsprojekt inte ville tjäna mer för att mannen söp upp pengarna och våldet i hemmet ökade. De berättar om jämställdhetsprojekt som inte riktigt tog fart förrän öppettiderna på baren begränsades och om hur produktiviteten på teplantagen ökade när arbetarna nyktrade till. En lägre alkoholkonsumtion löser inte alla problem med utveckling, men många problem blir lättare att lösa.

Swisha 100 kr till 900 51 90 och stöd vårt påverkansarbete!

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss