På arbetsplatsen

Peter

En morgon vaknade jag av barnröster som sa, ”Titta där ligger Jonatan Lejonhjärta”. Jag hade somnat utomhus på väg från krogen efter en föreställning av Bröderna Lejonhjärta, mitt i stan. Det blev en ”rolig” historia jag kunde berätta på krogen samma kväll.


Det gick inte så bra nu. Jag var på tal för någon stor roll på en teater, men mitt rykte hade börjat sprida sig. Att jag kom försent och inte gick att lita på, svek i relationer, blev elak mot folk utan anledning. Jag var på turné och drack. Gick in påverkad på scen och när min motspelerska sa att jag luktade sprit sa jag bara att det berodde på spritsorten jag druckit kvällen före. Jag började dricka när jag var glad, ledsen, arg, uttråkad – det fanns alltid en anledning.


Som sjuttonåring fick jag en roll i en film. Jag hade drömt om att bli skådespelare sedan jag var åtta år och nu fick jag sitta och dricka med personer jag bara sett på TV, som jag såg upp till. Ett år senare kom jag in på Teaterhögskolan och fick klasskamrater som drack.


Sedan fick jag barn och under sex år lyckades jag hålla mig undan alkohol och gick på AA-möten, men på en familjesemester med vänner kom en person jag inte kände så väl fram till bassängkanten med en öl.


Mina barn började ringa hem för att kolla läget innan de tog med kompisar hem. Jag kunde aldrig skjutsa dem till aktiviteter. Jag blev irriterad och arg när jag inte kunde dricka. Jag undvek att dricka ute på krogen och satt hellre hemma och drack med någon över telefon. Det var ju toppen. Bara att däcka i soffan och när jag vaknade kunde jag gå och hälla i mig ett par glas vin innan familjen vaknade.


Idag är jag nykter alkoholist sedan januari 2009. Stolt nykter alkoholist.

 

Alkoholrådgivning - ett första steg mot förändring

Vår alkoholrådgivning är öppen varje vardag via telefon och mejl för alla som behöver råd och stöd rörande sitt eget eller en närståendes drickande. För att underlätta för så många som möjligt att lyfta på luren så är rådgivningen kostnadsfri.

Men för att vi ska kunna bemanna rådgivningen med kompetent personal behövs resurser. För 150 kr får en person alkoholrådgivning i en timme. Ofta är det början till verklig förändring – och de som vinner allra mest är barnen!

Swisha 150 kr till 900 51 90 och bekosta en timmes alkoholrådgivning.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss