"Oliver"

1948 dog min mormors far på en fånganstalt. Han blev bara 42 år gammal.


När han hade suttit några månader fick han problem med hjärtat, på grund av långvarig alkoholism, samt något medfött kroppsfel. Han började springa ut på gården och skrika. Fångvaktarna trodde att han spelade så de skrattade bara åt honom. Min mormors far dog där på utegården.


Han hade börjat sin bana i livet som lastbilschaufför på sin svärfars firma, men var tvungen att lämna sin post där eftersom han kört sin lastbil i diket. Under depressionen på 30-talet hade han fortsatt som klockförsäljare, vilket i början av 40-talet ledde till att han hade en egen klockverkstad med två anställda. Där satte han igång att supa varje dag och slå sin fru och resten av familjen med.


Till slut fick familjen nog så de anmälde honom för hustrumisshandel. Han fick åka in på torken ett tag och när han kom ut blev samma helvete igen. Min mormor hade då träffat min morfar, så familjen gömde sig där.


Mormors syster träffade sin far en gång på en restaurang i Göteborg. Efter att han druckit på restaurangen försökte han övertala henne att han själv skulle köra bilen. Några som stod jämte hörde på, så han åkte då in på fånganstalten för försök till rattfylla.


Min morfar hämtade sin svärfars lik i en taxi ner till Karlskrona igen.


 

 

Meningsfulla aktiviteter skapar trygghet

Barn som växer upp i missbruksmiljö löper större risk än andra att själva utveckla missbruk eller psykisk ohälsa. Men det behöver inte bli så. De som klarat sig bra berättar ofta att de haft kontakt med vettiga vuxna utanför familjen.

En trygg fritidsaktivitet med möjlighet att träffa närvarande vuxna och schyssta kompisar kan vara avgörande för ett barns välbefinnande.

Swisha valfritt belopp till 900 51 90 och hjälp oss skapa bra verksamhet för barn, unga och vuxna – året runt.

Tack!

Fler sätt att bidra
Hjälp & Stöd Swisha oss