Barn & Unga

"Mimmi"

Jag vaknade glad varje julafton när jag var liten. Jag hoppades att jag äntligen skulle få det jag skrivit på min önskelista och jag hoppades att pappa inte skulle vara arg.


Arg var han om han inte drack. Jag lärde mig snabbt att om bara pappa dricker lite så blir han glad, rolig och kramar mig och mina syskon. Men bara lite skulle han dricka, för gränsen mellan att vara glad och att vara aggressiv var hårfin.

Denna morgon var pappa glad! Jag fick till och med väcka min storebror genom att slänga en hink med vatten över honom.


Allteftersom dagen gick så blev groggarna fler och fler. Han brukade blanda vodka och mjölk. När släkten kom, så låg han och sov redan. Hemmet stank sprit. I mitt rum stod en brännare i smyg och puttrade hembränt. Ingen skulle misstänka det. Så den stod där. I flera år.


Jag hade också lärt mig att ljuga bra för pappas skull om någon började misstänka något. Jag hittade på att han var sjuk, att han inte var hemma, lagade bilen eller vad som helst för att de inte skulle säga ett ont ord om pappa. Men jag förstod fortfarande inte vad en alkoholist var och jag trodde att det såg ut på detta sätt hos de flesta familjer. Att pappor och mammor drack för att bli glada. Annars skäller de bara på en.

 

Trygga miljöer ger nya möjligheter i livet

Barn som växer upp i missbruksmiljö löper större risk än andra att själva utveckla missbruk eller psykisk ohälsa. Men det behöver inte bli så. De som klarat sig bra berättar ofta att de haft kontakt med vettiga vuxna utanför familjen.

En trygg fritidsaktivitet med möjlighet att träffa närvarande vuxna och schyssta kompisar kan vara avgörande för ett barns välbefinnande.

Swisha valfritt belopp till 900 51 90 och hjälp oss skapa bra verksamhet för barn, unga och vuxna – året runt.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss