Barn & Unga

Marcin

Det började med några folköl i 15-årsåldern. Jag hade inga föräldrar som satte gränser eller tyckte att jag skulle passa tider. De drack själva och hade problem.


Alkohol öppnade alla sociala dörrar och blev min identitet i gymnasiet. Jag drack mest av alla och jag sket i konsekvenserna. Jag mådde så dåligt och kände mig så värdelös att alkoholen blev ett självskadebeteende.


Jag sökte mig till farliga människor, tog risker och letade efter kickar. Sprängde alla gränser. Allt som gjorde att jag kände något.


Idag är jag 31 år, har fått diagnosen bipolär sjukdom. Misstänker starkt ADHD och utreds för detta. Alkohol har alltid varit kopplat till psykisk ohälsa för mig. Jag har självmedicinerat med sprit hela mitt vuxna liv.


Jag valde att bryta det och ge mig själv en chans. Genom terapi (KBT), medicinering, fritidsintressen, sunda relationer och livsinnehåll. Genom struktur i vardagen och balans ; arbete, träning, fritid, sömn, relationer.


Jag klassas inte som alkoholist men lever som nykter sedan oktober 2016. Jag vill ha ett bra och gott liv och alkohol har ingen plats i mitt liv längre. Att vakna nykter och må bra en lördag eller söndag - att slippa känna begär eller sug efter sprit. Att lägga min energi och tid på det jag mår bra av. Det är det viktigaste för mig.

 

Stöd vårt arbete - ge en gåva!

Barn som växer upp i missbruksmiljö löper större risk än andra att själva utveckla missbruk eller psykisk ohälsa. Men det behöver inte bli så. De som klarat sig bra berättar ofta att de haft kontakt med vettiga vuxna utanför familjen. 
En trygg fritidsaktivitet med möjlighet att träffa närvarande vuxna och schyssta kompisar kan vara avgörande för ett barns välbefinnande.

Swisha valfritt belopp till 900 51 90 och hjälp oss skapa bra verksamhet för barn, unga och vuxna – året runt.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss