Barn & Unga

Anette

En gång sa min mamma till mig: ”Ring till pappa och säg att nu får han ta hand om dig, för nu går jag ner i ån”, och så gick hon. Den gången ringde jag till pappa, han sa till mig att jag inte skulle tro på henne. Men det var inte alltid lätt att veta vem jag skulle tro på eller vad som var sant.


Min mamma var alkoholist och dog som alkoholist utan att någonsin ha erkänt att hon var det. Pappa hade försökt få vårdnaden om mig vid separationen men där fanns ju utåt sett inga synliga bevis på att mamma hade "problem" med alkoholen. Hon hade ett bra jobb, ett fint hem och familj. Utifrån såg allt bra ut. Jag såg inget direkt våld i vårt hem under min uppväxt. Däremot var där en psykiskt tortyr som jag egentligen inte förstod själv förrän jag blev vuxen. Mamma manipulerade mig till att säga eller inte säga det hon ville.


Att leva med mamma var som att leva med Dr Jekyll och Mr Hyde. När hon var alkoholpåverkad förändrades hennes röst, hennes ansiktsuttryck blev annorlunda och hon sa saker som fick mig att känna mig oälskad och otillräcklig. Hon jämförde mig med andra tjejer som hon menade var bättre än mig. Hon ljög och hittade på historier som jag länge trodde på. Hon lovade saker som hon inte höll. Om jag i efterhand berättade om något som hon sagt eller gjort, påstod hon att jag bara hade drömt det. På det sättet fick hon mig att tvivla på mig själv och förlora tilliten till henne.


Allt eftersom tiden gick ”hårdnade” jag och ville bort ifrån henne. När telefonen ringde, speciellt på kvällen, kändes det jag obehag. Hon ringde ofta efter tio, alkoholpåverkad och det var väldigt obehagliga samtal som ofta fick mig att gråta efteråt. Samtidigt längtade jag efter att hon skulle sluta dricka och bli en kärleksfull mamma.


Min mamma dog för tidigt, på grund av sitt missbruk. När jag ser andra med sina gamla mammor kan jag bara känna sorg och saknad efter den mor som aldrig var och som kunde ha varit. Jag lovade mig själv att när jag fick barn skulle de aldrig behöva se mig onykter eller känna att min andedräkt stank av alkohol. Och jag är stolt över att ha hållit det löftet. Det har stärkt min självkänsla som vuxen. Samtidigt blir jag så glad när jag ser föräldrar som tagit sig ur sitt missbruk för sina barns skull. Det är kärlek! 

 

Swisha valfritt belopp till 900 51 90 – din gåva blir till ovärderlig verksamhet!

IOGT-NTO-rörelsen kämpar för barns rätt till en trygg och drogfri uppväxt och bidrar med kunskap och erfarenhet till politiker och tjänstemän.

Dessutom stöttar vi anhöriga, eftersom vi vet hur svårt det kan vara att drabbas av någon annans missbruk. Ingen ska fara illa av alkohol eller andra droger.

Med en gåva är du med och stöttar vår verksamhet och bidrar till att vi kan fortsätta göra bra verksamhet för barn, unga och vuxna – året runt.

Tack!

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss