Barn & Unga

Lotta

Jag är dotter till en alkoholist. Jag har vetat om det i snart 15 år men min mamma förstod det först för ett år sen.


Det suger verkligen. Så. Jävla. Hårt!


Exempel på gånger som hennes beteende sårat mig är oändligt många. Vissa minns jag med knivskarp exakthet och andra är mer sammanslagna som ett stort blurr. Kontentan av allt är att jag inte längre ser henne som min mamma eller bästa vän. Jag ser henne som någon som ringer och antingen gråter och tigger pengar eller som är arg och skyller allt som sker på mig.


Mitt problem med sjukdomen alkoholism är att jag inte ser det som en sjukdom - öven om jag rent logiskt vet att det är det. Jag är medveten om att om hon hade haft en depression eller ett hjärtfel så skulle jag acceptera det på ett helt annat sätt. Men jag tror att alkoholens övertag av min mamma har gjort att min avsky mot hennes beteende gör att jag inte mentalt accepterar henne som sjuk. Jag ser det som ett val, att man kan bli botad om man verkligen vill. Och min mamma vill inte bli botad. Hon är offret och vi andra är odjuren som driver henne mot stupet. Att hon sårat mig och de nära henne förstår hon inte.


Det är hennes onda cirkel. Dricka för att glömma, vakna och minnas, dricka för att glömma.


Jag vet att jag inte kan göra något för att hjälpa henne. Men det är så obeskrivligt svårt att inte göra allt i sin kraft för att rädda henne. Men jag vet att en missbrukare inte går att rädda om de själva inte vill bli räddade. Hur gärna man än vill och hur mycket man än försöker. Man vinner aldrig.


Just detta är nog det som gör mest ont just nu. Det är det som göra att jag aldrig känner mig riktigt trygg eller glad. Det finns alltid en närvaro av oro, sorg och ilska i mig.

Jag drömmer att få tillbaka min mamma så att min underbara dotter kan få träffa sin mormor. Men det känns mer troligt att jag kommer få ha ett samtal med min dotter om några år, där jag förklarar hur alkohol förstör människor så som det gjort med hennes mormor.


Jag saknar min mamma. Varje dag.

 

Stöd vårt arbete - ge en gåva!

Vi kämpar för barns rätt till en trygg och drogfri uppväxt och bidrar med kunskap och erfarenhet till politiker och tjänstemän. Dessutom stöttar vi anhöriga, eftersom vi vet hur svårt det kan vara att drabbas av någon annans missbruk.

Med en gåva är du med och stöttar vår verksamhet och bidrar till att vi kan fortsätta göra bra verksamhet för barn, unga och vuxna – året runt.

Swisha valfritt belopp till 900 51 90 – din gåva gör skillnad. 

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss