Barn & Unga

"Linn" 1(2)

Jag är nio år och sitter i soffan och tittar på TV, rädd för att vara ensam. Plötsligt bankar det på dörren. Jag rycker till, kryper längst bort i soffan och försöker gömma mig. Utanför dörren står en full man som min mamma haft ett förhållande med. Han bankar, ringer på dörren, skriker ”ÖPPNA jag vet att du är där! ÖPPNA för helveeeete!!”. I sovrummet ligger min lillebror som är nyss fyllda ett och jag ber tyst till Gud att han inte ska vakna, börja skrika och röja att vi är hemma. Bankandet fortsätter och han börjar rycka i handtaget, sparka på dörren och skrika ännu högre. Jag sitter uppkrupen i soffan under en filt. Tankarna far igenom huvudet: Tänk om han kommer in? Tänk om dörren går sönder?


Det är lördagskväll och min mamma har återigen gått ut för att "dansa". Det är viktigt för henne med egentid säger hon. Hon har målat sig, klätt sig fint, lockat håret och druckit många groggar, Explorer och Cola, innan hon gått. Förr brukade jag gråta, skrika och be henne stanna hemma för jag var så rädd för att vara ensam, rädd att HAN skulle komma och banka på dörren. Men hon lyssnade aldrig så till slut slutade jag att gråta, böna och be.


Lillebror börjar vakna och gny ifrån sovrummet. Jag fryser till is och måste samla allt mod jag har för att våga krypa förbi ytterdörren bort till sovrummet så tyst jag kan, in till honom. Jag ger honom nappen och börjar vagga honom i famnen. Lillebror tystnar och slumrar in fast HAN bankar där ute. Det är som att lillebror är van vid en massa ljud och skrik, han blir nöjd bara han får nappen och min famn att vila i. Plötsligt tystnar det utanför dörren och jag hör hur HAN går iväg. Jag vågar inte riktigt pusta ut. Han kan komma tillbaka med ännu mer ilska och kraft. Han kan komma tillbaka med ett papper som han tänt eld på och slänger in genom brevlådeinkastet. Han har gjort det förr och kan göra det igen.


Jag sitter i en fåtölj med en sovande lillebror i famnen. Vågar inte somna men slumrar till ändå. Vid femtiden på morgonen vaknar jag av mammas steg i trappan. Jag hör att hon är full, men det verkar som att hon är ensam.


(Läs den andra delen av "Linns" berättelse HÄR)

 

Swisha valfritt belopp till 900 51 90 och ange "SOMMAR" – din gåva blir till härliga sommarlovsminnen!

Året runt kan barn och unga i hela landet delta i IOGT-NTO-rörelsens verksamheter. Långt ifrån alla som deltar har erfarenhet av missbruk eller beroende, vilket gör att ingen känner sig utpekad och fler får möjlighet att vara med. Många berättar i efterhand att det var avgörande för att de skulle våga komma till oss. Dessutom försöker vi hålla avgifterna så låga vi bara kan – så att alla ska kunna vara med.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss