Barn & Unga

"Linn" 2(2)

På söndagsmorgonen, dagen efter, brukade mamma klaga på maginfluensa, att hon var sjuk och jag fick ta hand om henne och min ettåriga lillebror. Jag sa inget om vad som hänt under natten när hon varit ute och ”dansat” och HAN, mannen som hon haft ett förhållande med, varit här full, och bankat och skrikit mitt i natten. Jag vet faktiskt inte varför jag inte sa något men visste nog att det inte skulle ändra på någonting. Det hade hänt och skulle hända igen. Jag hoppades alltid att mamma skulle mår bättre på måndagen och gå och jobba. Om hon blev sjuk hela veckan jobbade hon inte. Då vara hon hemma och dricka, låg och vara sjuk och jag fick vara hemma från skolan och ta hand om lillebror.


Mamma sa att jag inte fick berätta i skolan. För då skulle Socialen komma och ta mig och lillebror och vi skulle aldrig få träffas igen. ”Berättar du så kommer de och tar er” brukade hon säga med fast övertygelse. Jag sa inget. Jag fortsatte att lyssna efter hur hon mådde. Hoppades att hon inte skulle tar hem andra fulla människor som bråkade, slogs och ibland skrattade högt åt saker jag inte förstod.


Idag är jag vuxen med egna barn som jag aldrig vill ska bli experter på att lyssna efter hur jag mår på mina steg eller se efter hur min kroppshållning är. Jag vill aldrig utsätta dem för det oberäkneliga som en full vuxen människa medför. Att aldrig veta vilken reaktion man kan få på saker. Aldrig veta hur det ser ut när man kommer hem från skolan om man ens kan gå till skolan. Men framför allt vill jag ALDRIG utsätta dem för den känslan av skam och ensamhet som ett barn med alkoholiserade föräldrar upplever och känner.


(Läs den första delen av "Linns" berättelse HÄR:)

 

Swisha valfritt belopp till 900 51 90 och ange "SOMMAR" – din gåva blir till härliga sommarlovsminnen!

Året runt kan barn och unga i hela landet delta i IOGT-NTO-rörelsens verksamheter. Långt ifrån alla som deltar har erfarenhet av missbruk eller beroende, vilket gör att ingen känner sig utpekad och fler får möjlighet att vara med.


Många berättar i efterhand att det var avgörande för att de skulle våga komma till oss. Dessutom försöker vi hålla avgifterna så låga vi bara kan – så att alla ska kunna vara med.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss