Barn & Unga

"Lina" 2(2)

Mina föräldrar drack. Dagligen. De var duktiga på att dölja det och redan från förskoleåldern så fick vi barn lära oss att ljuga för våra föräldrars skull.


Ett av mina första minnen är när jag springer och låser in mig på toaletten för att jag är rädd för mitt liv. Jag är tre år. Mamma står utanför dörren och försöker trösta och övertalar mig att låsa upp dörren och komma ut. Jag öppnar till slut dörren och går till min mammas famn. Direkt jag går ut så hör jag de där hårda ilskna fotstegen klampa i parkettgolvet. Jag ser pappa med det där röda spända ansiktet och rösten som skriker ilsket om vilket hemskt barn jag är. Han sliter mig ur min mammas famn och står och sparkar på mig medans jag ligger ner.


Denna händelse har upprepats flera gånger per år, ända tills jag blev tonåring och inte vågade vara hemma förrän pappa hade däckat. Jag har blivit slagen för ofta, mina syskon har blivit slagen, min mamma har blivit slagen och våldtagen rakt framför ögonen på oss barn. Mamma drack också och lät allt ske. Hon såg bara på. Polisen har kommit hem till oss flera gånger, ambulansen lika så, skolan har förstått vad som hände hemma hos oss, ändå så ville ingen vuxen lägga sig i.


Jag förstod aldrig att det var alkoholen som gjorde problemen värre, så varje gång mamma och pappa bad mig hämta mera öl åt honom så gjorde jag det. Jag var blott ett barn. Jag förstod aldrig att vi inte hade råd att fixa mögelangreppen på huset, vattenskadorna eller våra trasiga kläder för att de prioriterade att köpa alkohol. När de köpte alkohol så var det ju någonting positivt, för vi fick ju panta burkar och vi fick fickpengar.


Först som 25 år+ så insåg jag att jag förtjänade bättre, det var inte mitt fel. Jag är faktiskt värd någonting.


(Läs den första delen av "Linas" berättelse HÄR.)

 

Swisha 150 kronor till 900 51 90 och ange SOMMAR i meddelandefältet för att ge barn som "Lina" en trygg uppväxt utan alkohol och våld

Alkohol är den enskilt största faktorn bakom våld i samhället.

Närmare tre av fyra slag utdelas på fyllan, och nästan vartannat mord (45%) begås av en berusad förövare. Vill vi skapa ett tryggare samhälle med mindre våld måste vi börja med alkoholen!

IOGT-NTO-rörelsen arbetar året runt med att skapa trygga och nyktra miljöer för barn och vuxna, att erbjuda kostnadsfri alkoholrådgivning och – inte minst – att skapa opinion och påverka politiker och makthavare för att lyfta alkoholfrågor upp på agendan. Och för att kunna göra detta behöver vi din hjälp.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss