Barn & Unga

Leo

Jag har väl festat och supit en hel del sen jag var 16-ish. Gymnasiet och nollningsfester. Festivaler. Nya vänner som dricker. Högtider som Valborg eller midsommar. Varje helg på krogen. Studenten. Afterwork. För att få fira helgen. För att fira ledigheten. För att det är gott med en öl till maten och så bara händer det att en tar några till öl. För att träffa en vän. För att det känns stressigt just nu, för att gå på dejt, för att det är tisdag.


Det växer på en. Det är för mycket. Det blir för mycket, för snabbt.


Där jag kommer ifrån är det inte alls ovanligt att någon börjar dricka, eller i alla fall testar, alkohol när en är 14 år. Inte så att andra får veta det eller att det skulle vara coolt nog att det skryta om det, utan bara som accepterad norm. Till och med vi som var det "töntiga gänget" hade fått ihop alkohol till vår tilltänkta första fylla vid 14 års ålder. Kanske började det ännu tidigare för fler, men jag var inte poppis nog för att skvallra sånt med.


För en tid sen blev en nära vän nykterist. Den hade fått något uppvaknande att det inte funkar den längre. Att det blivit för mycket. Så den tog tag i det och har inte rört alkohol sen dess - tack och lov. Vi har hängt nyktert en del - och det känns konstigt att säga så, för det förutsätter att jag tycker det är en avvikelse att träffas så numera, nyktert - och det har stundtals varit nästan obekvämt på grund av det.


Det har slagit mig, hur ofattbart och märkligt det är - att det kändes obekvämt och bakvänt att umgås utan öl, vin eller annat - först nu. Jag är så trött på alkoholnormen. På att det är så vanligt. Att andra knappt kan ses utan att det dricks alkohol om en inte är väldigt nära vänner eller till och med partners. Hur folk nästan kan undvika att träffas helt och hållet om det inte är alkohol inblandat.


Men jag förstår det ju också, i såna fall. Livet är jävligt jobbigt, alkohol är liksom en liten semester för det. Att fira att en överlevt jobbveckan. Glömma skitjobbet ett tag. För att glömma alla jobbiga känslor en stund efter att flickvännen har gjort slut. För att fira att favoritlaget äntligen tog hem det! Eller glömma att de förlorade det. För att det är Valborg eller midsommar. För att det är studenten. För det är ändå afterwork. För att för att det är gott med öl till maten och så bara händer det att en tar några till öl. För att träffa en vän. För att det känns stressigt just nu, för att gå på dejt, för att det är tisdag...


Det blir för mycket.

 

Dela din egen berättelse!

Glasklar är ett initiativ från IOGT-NTO-rörelsen som syftar till att lyfta på locket och bryta tabut – tala klarspråk om alkoholen och dess konsekvenser. För nästan alla påverkas.

Oavsett om du är den som själv dricker (eller druckit) eller om du är den som påverkats av andras drickande: din berättelse kan få fler att förstå – och hjälpa oss att hjälpa!

Ja, jag har en berättelse att dela!
Hjälp & Stöd Swisha oss