Kia

Det tog lång tid för mig att sörja att jag inte längre kunde vara en del av den gemenskap som formas kring alkohol.


Att dricka är att släppa loss, att inte dricka är att vara allvarlig och tråkig, så tyckte jag själv, jag var livrädd att bli allvarlig och tråkig. Och allvarliga och tråkiga människor är trista att göra affärer med, trodde jag. Att vara nätverkande entreprenör och samtidigt nykter? Det verkar ibland vara en svår ekvation; varenda företagsmingel inkluderar oftast både ett och tre glas champagne eller annan alkohol. För mig blir det ett glapp; ju mer alkohol som flödar, desto mindre genuint och meningsfullt upplever jag nätverkandet.


Att alltid tacka nej till alkoholen ligger mig helt klart i fatet. Resultatet blir färre inbjudningar på till exempel after work och andra informella nätverksträffar.


Det enda jag vill är att kunna vara delaktig fast jag är nykter, för längtar efter gemenskap och behöver andra. Men jag dömer inte andra - nykterheten är MITT beslut, och det tog jag för att överleva! Jag längtar efter och tror att vi behöver fler plattformar där man träffas, knyter an, minglar, byter erfarenheter utan alkohol.

Hjälp & Stöd Swisha oss