Barn & Unga

"Karla"

Min mamma som varit alkoholist så länge jag kan minnas. Under min barndom i Tyskland var det jag som tog hand om henne - det var inte lätt att vara barn när man samtidigt ska vara vuxen. Var hon berusad så var jag världens sämsta barn och var hon nykter så var jag det perfekta barnet. Jag förstod inte varför. Jag förstod bara att något var fel.


Jag hjälpte mamma så mycket jag kunde och såg till att hon kom till behandling men hon blev bara sämre och sämre. Jag tvingades se hur hon förändras av alkoholen. Och hur hon slutligen dog.


Barndomens erfarenheter gav mig depressioner. Jag hade lång tid ingen självkänsla och känner fortfarande att allt är mitt fel, att jag ingenting kan. Varför?

 

Trygga aktiviteter ökar chanserna i livet

Barn som växer upp i missbruksmiljö löper större risk än andra att själva utveckla missbruk eller psykisk ohälsa. Men det behöver inte bli så. De som klarat sig bra berättar ofta att de haft kontakt med vettiga vuxna utanför familjen.

En trygg fritidsaktivitet med möjlighet att träffa närvarande vuxna och schyssta kompisar kan vara avgörande för ett barns välbefinnande. IOGT-NTO-rörelsen ordnar aktiviteter för barn och unga – frizoner som i vissa fall är livsavgörande.

Swisha 100 kronor till 900 51 90 och hjälp oss skapa bra verksamhet för barn, unga och vuxna – året runt.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra
Hjälp & Stöd Swisha oss