Barn & Unga

"Joanna"

”Det är vår hemlighet!” sa alltid pappa innan vi lämnades över till mamma igen efter en dag hos honom. En hemlighet jag bar på som sexåring. Hemligheten var att pappa drack, mycket. När vi kom hem för att vara hos honom gav han oss 50 kr, slängde sedan ut oss och fortsatte dricka mer och mer tills han däckade... Nu i efterhand förstår jag vad som verkligen kunde ha hänt och vilken otrolig tur vi hade. 


Det stank alkohol hemma hos honom. Det fanns flaskor överallt, till och med på de få leksaker vi hade, de var kladdiga av utspilld öl. När dagen tillsammans med honom var slut körde han hem oss till mamma igen. Han lämnade alltid på avstånd, de pratade inte med varandra, så mamma kände aldrig lukten.


Den lukten gör att jag än idag inte klarar av vuxna män som dricker. Det var vår hemlighet, min och mina bröders hemlighet som vi höll tysta om i 15 år. Tre barns vardag på 90-talet.

 

Swisha valfritt belopp till 900 51 90 och ange "SOMMAR" – din gåva blir till härliga sommarlovsminnen!

Sol, bad och glass borde få vara självklara delar av alla barns sommarlov.
Men under sommarmånaderna ökar svenskarnas alkoholkonsumtion och för de barn som växer upp i hem där någon eller flera vuxna redan dricker mycket kan sommarlovet bli en lång plåga. 

IOGT-NTO- rörelsens sommaraktiviteter kan då bli en efterlängtad paus från vardagen.

Långt ifrån alla som deltar har erfarenhet av missbruk eller beroende, vilket gör att ingen känner sig utpekad och fler får möjlighet att vara med. Många berättar i efterhand att det var avgörande för att de skulle våga komma till oss. Dessutom försöker vi hålla avgifterna så låga vi bara kan – så att alla ska kunna vara med.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss