Barn & Unga

Jonna

 Det var dags att gå hem. Jag hade spenderat hela helgen hos en kompis och nu var det söndag. Det var ju skola imorgon så jag kunde inte sova där i natt också sa kompisens mamma. Den där känslan igen, det där onda i magen. Skulle det vara någon hemma när jag kom hem?


När jag stod utanför ytterdörren hörde jag att tv:n var på, det var alltså någon hemma. Jag dröjde några minuter, tvekade om jag skulle gå in eller bli kvar i trapphuset.


Jag möttes i hallen jag av min mammas sambo. Han var knappt kontaktbar och fumlade med att få på sig byxorna. Han fick fram att min mamma inte mådde bra och att jag skulle lyfta in henne i sovrummet. När jag gick in i vardagsrummet såg jag henne ligga där, helt naken och utslagen på soffan. Jag kunde inte se om hon andades eller ej. Lever hon? Tänkte jag.


Jag vågade inte gå fram till henne utan blundade så hårt jag kunde och önskade att jag var någon annanstans, vart som helst utom där. Jag stod som förstenad och hörde honom säga igen att jag borde bära in henne. Men jag greps av panik och låste in mig på mitt rum, jag stod mitt i rummet och det enda jag kunde tänka var: Var ska jag ta vägen? Lever hon?


Jag klättrade ut genom mitt fönster från fjärde våningen och bestämde mig efter ett tag för att gå tillbaka till min kompis. Vad skulle jag säga?


Min kompis mamma tittade förvånat på mig, de hade ju lämnat mig för bara en stund sedan. Jag fick fram att min mamma inte mådde bra och att jag ville låna telefonen och ringa min pappa. Det fick jag men pappa hade druckit och kunde inte hjälpa mig. Efter ett tag förstod nog mamman att läget inte var bra och jag fick sova kvar fast det var skola dagen efter.


När jag skulle somna malde tankarna. Lever hon eller är hon död?


Min upplevelse är inte ovanlig. Många barn sitter i skolan eller på andra ställen i vårt samhälle och ska lära sig saker, samtidigt som de har samma oro som värker i magen.

 

Tillsammans gör vi skillnad!

Med en gåva till IOGT-NTO rörelsen är du med och bidrar till förändring, på både kort och lång sikt.

Vi arbetar året runt med att skapa trygga och nyktra miljöer för barn, ungdomar och vuxna. Vi erbjuda också kostnadsfri alkoholrådgivning, ett stöd för de som kämpar med att ta sig ur ett riskbruk eller missbruk.

Swisha 100 kronor till 900 51 90 och hjälp oss skapa bra verksamhet för barn, unga och vuxna – året runt.

Din gåva gör skillnad!

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Ge en gåva!
Hjälp & Stöd Swisha oss