Anhörig

"Helene"

När kommer sista droppen som får bägaren att rinna över? När tappar ursäkterna helt sitt värde? Hur många samtal mitt i natten med sluddrande "kan du komma och hämta mig" ska man acceptera? När man är i ett förhållande med nån man älskar och varit ihop med under många år så blir det extremt svårt att veta när botten är nådd. Svaret på varför är väldigt enkelt; man vill så gärna tro på sin partner. 


Vissa steg är bara så svåra att ta, för då vet du att den framtid du så innerligt hoppats på går i tusen bitar. Den känns i halsen, klumpen av sorg över att du har misslyckats. Terapi må vara dyrt men finns inget ljuvligare lugn än känslan av att man på riktigt försöker reparera skadorna.  Allt går att fixa vara det inte går för långt. Därför är det så viktigt att ta tag i saker långt innan man pressat sin partner till ruinens brant, för enda alternativet som återstår då är bara att hoppa. Det här fräter sönder hela grunden som förhållandet är uppbyggt av för det spelar ingen roll hur mycket man försöker reparera, acceptera, förlåta eller ignorera. Allt man byggt ihop rasar och du kan inget göra förutom att titta på.


Varje gång det är fest är man på helspänn, och även om du inte är med din partner oroar du dig. Man kan aldrig slappna av riktigt eftersom helgerna och högtiderna avlöser varandra.  Du hinner aldrig återhämta dig för allt detta kommer påverka din sömn - är din sömn förstörd så är du också det. Sömnbristen kostade mig nästan mitt jobb såväl som mina vänskapsrelationer. Hur du än vrider och vänder på det så måste du ha energi och enda sättet är att sova ut. Du går till specialister för att få hjälp med sömnen och de säger kryptiskt "du måste förändra ditt liv" - men menar egentligen att du måste förändra din relation.  För att leva i ett förhållande med nån som inte vet eller bryr sig när mängden alkohol är för mycket är oerhört påfrestande.


Jag förstod inte det då men jag gör det nu: det är okej att ge upp, det är okej att gå skilda vägar när man försökt med allt, det är okej att bry sig om sig själv.


 

 

Alkoholrådgivning – ett första steg till förändring

Under ett år får IOGT-NTO-rörelsens kostnadsfria alkoholrådgivning hundratals samtal och mejl från både män och kvinnor där ungefär hälften rör frågor om den egna alkoholkonsumtionen och hälften rör oro för någon annans drickande.

Men för att vi ska kunna bemanna rådgivningen med kompetent personal behövs resurser. För 150 kr får en person alkoholrådgivning i en timme. Ofta är det början till verklig förändring – både för den som dricker och den som står nära!

Swisha 150 kr till 900 51 90 och bekosta en timmes alkoholrådgivning. 

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss