Barn & Unga

"Hanna"

Jag hörde direkt på hans steg när han gick upp för trappen till ytterdörren att han inte var nykter. Min mammas uttryck när hon gick från lugn till att skaka, sen till att bli helt känslokall och fungera som en robot när han kom hem. Jag minns hur han släpade henne i håret upp och ner från trappen och sparkade och slog henne så blodet sprutade. Han vände sig mot mig och sa att så här blir man behandlad om man är en hora, så jag skulle tänka mig för.


Min mamma blev misshandlad dagligen av vår styvpappa som hade ett svårt alkoholmissbruk. Han slog henne dagligen för allt som han tyckte hon gjorde fel. Hon valde att dricka för att klara av sin vardag. Mamma och styvpappa hade fester varenda dag och mamma blev hotad av männen i sällskapet, som även kom in till oss barn och levde om.


Jag gick med en ständig oro över att min mamma skulle ta sitt liv, skära sig i armarna och förblöda. Hela min vardag bestod av att gömma allt vasst i hemmet. Om min mamma sa att hon bara skulle gå ut i köket för att skära bröd visste jag vad hon egentligen menade. När knivarna var borta fick jag skäll. Vid de tillfällena hände det också att hon slog mig, en gång så illa att käken gick ur led.


Jag tog ofta mitt yngre syskon mitt i natten och rymde hem till en vän och hennes familj. Mamman i familjen tog sig alltid an oss. Utan henne hade vi nog inte varit vid liv idag.


På grund av min mammas alkoholmissbruk som senare övergick i tungt drogmissbruk är hon inte längre i livet. Jag har under årens lopp jobbat mycket med mig själv och det har varit en lång resa. I framtiden vill jag utbilda mig till beteendevetare för att på bästa sätt kunna hjälpa barn och unga som fått liknande upplevelser som jag själv. Lever du under sådana förhållanden? Snälla sök hjälp, speciellt om det finns barn inblandade. Annars kommer de att få ärr för livet.

 

Swisha valfritt belopp till 900 51 90 – din gåva blir till härliga sommarlovsminnen!

Sol, bad och glass borde få vara självklara delar av alla barns sommarlov.
Men under sommarmånaderna ökar svenskarnas alkoholkonsumtion och för de barn som växer upp i hem där någon eller flera vuxna redan dricker mycket kan sommarlovet bli en lång plåga. 

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss