Barn & Unga

"Frida"

Så länge jag kan minnas bråkade mina föräldrar varje helg. Det var min alkoholiserade pappa som stod för bråket, han behandlade mamma illa psykiskt.

Varje helg sa han att han skulle gå ifrån mamma. Varje helg blev jag ledsen och trodde på det. Redan som femåring hade jag flertalet gånger berättat för fröknarna på dagis att mina föräldrar skulle skiljas. Det gör mig ledsen. 


När jag var 28 år tröttnade mamma helt plötsligt och gick ifrån pappa. Några dagar senare ringde pappa och sa att han nästan tog livet av sig kvällen innan. Men jag skulle inte oroa mig sa han, han skulle ringa innan och säga hejdå innan han gjorde det. Jag tog kontakt med min släkt för att få hjälp med vad jag skulle göra. Min faster var den enda som jag kände stod på min sida, hon tyckte vi skulle ringa psyket. Resten av släkten och även pappas vänner tyckte att det bara var jag som kunde göra något, att det var mig han lyssnade på.


Pappa tog inte livet av sig och han och mamma blev några månader senare ihop igen. Han har aldrig nämnt händelsen efter det. Hon tyckte att jag tog pappas parti för att jag hjälpte honom. Nu nio år senare behandlar han henne fortfarande illa och de lever fortfarande ihop. Det är svårt att förstå varför hon stannar. Jag har idag brutit med min far och vi har ingen kontakt.

 

Pålästa politiker kan ta nyktra beslut

IOGT-NTO-rörelsen arbetar året runt med att skapa trygga och nyktra miljöer för barn och vuxna, att erbjuda kostnadsfri alkoholrådgivning och att skapa opinion och påverka politiker och makthavare för att lyfta alkoholfrågor upp på agendan.

Med en gåva är du med och stöttar vår verksamhet och bidrar till att vi kan fortsätta göra bra verksamhet för barn, unga och vuxna – året runt.

Swisha valfritt belopp till 900 51 90 – din gåva gör skillnad. 

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & StödSwisha oss