Barn & Unga

Fredrik

Jag minns inte mycket från min barndom. Mest fragmenterade minnen av otryggheten, höga röster och lukten av alkoholen... Men jag hade en väldigt traumatisk uppväxt kantad av missbruk, våld och övergrepp. Så traumatiskt att min hjärna helt enkelt har raderat perioder av mitt liv ur mitt minne, andra saker är glasklara, saker jag önskar skulle ha raderats.


Jag växte upp med mamma, pappa och en bror. På ovanvåningen i vårt hus bodde min morfar med sin fru. Både pappa och morfar är alkoholister. Pappa lever än men morfar är död sedan slutet av 90-talet, han drack så hårt så att han fick sprit i lungorna och i princip drunknade i sin egen soffa.


Som barn avskydde jag alkoholen och de vuxna runt omkring mig som ständigt var på fyllan, men jag undrade samtidigt hur alkoholen kunde vara så viktig och prioriterad. Vad är det med denna dryck som gör den så otroligt mäktigt att den kan få föräldrar att åsidosätta sina egna barn? Jag debuterade med alkohol när jag var 12 år. Jag minns att jag låg på ett järnvägsspår efter att ha druckit en flaska whiskey som jag stulit. Mamma hittade mig och släpade hem mig en kort stund innan tåget kom. Från debuten fram till att jag var 15 år blev det många druckna nätter när jag var ute hur, var och när jag ville. Det var inte någon vuxen som hade några större orosmoln hängande över sig på grund av mig.


När jag var 15 år träffade jag på amfetaminet, jag hade rökt en del hasch men det var fortfarande alkoholen som regerade på den tiden. Amfetaminet injicerade jag den där första gången och löste upp det med ecstacy. Jag hittade hem, jag fann värme, kärlek, trygghet, allt totalt fabricerat och oäkta men ändå. Jag var utsvulten på sådana känslor och sög i mig känslan av att duga, få vara någon och få må bra. Detta startade ett missbruk som pågick i 11-12 år tills jag var 26 år gammal. Det var ett liv kantat av fängelsedomar, misär och hemlöshet. Jag fattade ett beslut när jag kom ut från mitt sista fängelsestraff. Jag lovade mig själv att gör allt som stod i min makt för att få prova på ett ärligt liv fritt från alkohol och droger. Jag bestämde mig då också för att om jag misslyckades eller inte gillade det vanliga livet, då skulle jag kliva tillbaka in i missbruket och knarkar ihjäl mig. Det var mitt beslut.


Jag är idag nykter och drogfri sedan 5 år tillbaka och lever med min fru och våra två barn. Jag försöker göra varje dag annorlunda för mina barn, de ska inte behöva uppleva det jag själv fick uppleva i samma ålder.

 

Swisha 100 kronor till 900 51 90 och hjälp oss skapa bra verksamhet för barn, unga och vuxna – året runt.

Barn som växer upp i missbruksmiljö löper större risk än andra att själva utveckla missbruk eller psykisk ohälsa. Men det behöver inte bli så. De som klarat sig bra berättar ofta att de haft kontakt med vettiga vuxna utanför familjen.

En trygg fritidsaktivitet med möjlighet att träffa närvarande vuxna och schyssta kompisar kan vara avgörande för ett barns välbefinnande. IOGT-NTO-rörelsen ordnar aktiviteter för barn och unga – frizoner som i vissa fall är livsavgörande.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss