Barn & Unga

"Eric"

Mina barn var fyra och sex år när vi föräldrar skildes. Barnen hade så långt levt i en helt alkoholfri miljö. Jag var själv medlem i nykterhetsrörelsen sedan 15 års ålder och deras mamma hade också valt bort alkoholen. En dag kom min son hem och frågade om man blir konstig av att dricka öl. Den nye mannen i deras mammas liv hade tydligen för vana att ta med sig ett sexpack starköl när han kom på besök. Oavsett veckodag. Något år senare står sonen vid dörren och gråter när han ska till mamma. Han var rädd att den så kallade bonuspappan skulle göra något dumt, eller bara vara sådär konstig. Jag förklarade för den nye mannen att jag förväntade mig att han håller sig nykter när han är med mina barn, vilket han lovade. 


Men med jämna mellanrum upprepade sig scenariot. Barnen berättade om hur bonuspappan ställde fram ett vinglas till deras mamma varje gång han drack, trots att hon inte drack något. Efter en tid berättar de att varken deras mamma eller bonuspappan kunde skjutsa dem till kompisar eller träningar vissa kvällar eftersom de har druckit. En gång ringde min son och ville bli hämtad eftersom huset var fullt med folk som hade "snapsparty". 


I flera år förnekade deras mor problemet och självklart har alla människor sina goda sidor, men till sist brakade det ihop. Konflikterna, hoten och utskällningarna återkom allt oftare och min dotter vägrade bo hos sin mamma. Så, under en helg när bonuspappan jobbade ett långt skift, flyttade hon hastigt och lustigt ut under hemlighetsmakeri och rädsla.


Jag kan bara hoppas att mina barn har sett tillräckligt för att inse att alkoholen inte bara är en festlig dryck.

 

För alla barns rätt till en trygg och drogfri uppväxt

Vi kämpar för barns rätt till en trygg och drogfri uppväxt och bidrar med kunskap och erfarenhet till politiker och tjänstemän. Dessutom stöttar vi anhöriga, eftersom vi vet hur svårt det kan vara att drabbas av någon annans missbruk.

Med en gåva är du med och stöttar vår verksamhet och bidrar till att vi kan fortsätta göra bra verksamhet för barn, unga och vuxna – året runt.

Swisha valfritt belopp till 900 51 90 – din gåva gör skillnad. 

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss