Barn & Unga

"Eric"

Mina barn var fyra och sex år när vi föräldrar skildes. Barnen hade så långt levt i en helt alkoholfri miljö. Jag var själv medlem i nykterhetsrörelsen sedan 15 års ålder och deras mamma hade också valt bort alkoholen. En dag kom min son hem och frågade om man blir konstig av att dricka öl. Den nye mannen i deras mammas liv hade tydligen för vana att ta med sig ett sexpack starköl när han kom på besök. Oavsett veckodag. Något år senare står sonen vid dörren och gråter när han ska till mamma. Han var rädd att den så kallade bonuspappan skulle göra något dumt, eller bara vara sådär konstig. Jag förklarade för den nye mannen att jag förväntade mig att han håller sig nykter när han är med mina barn, vilket han lovade. 


Men med jämna mellanrum upprepade sig scenariot. Barnen berättade om hur bonuspappan ställde fram ett vinglas till deras mamma varje gång han drack, trots att hon inte drack något. Efter en tid berättar de att varken deras mamma eller bonuspappan kunde skjutsa dem till kompisar eller träningar vissa kvällar eftersom de har druckit. En gång ringde min son och ville bli hämtad eftersom huset var fullt med folk som hade "snapsparty". 


I flera år förnekade deras mor problemet och självklart har alla människor sina goda sidor, men till sist brakade det ihop. Konflikterna, hoten och utskällningarna återkom allt oftare och min dotter vägrade bo hos sin mamma. Så, under en helg när bonuspappan jobbade ett långt skift, flyttade hon hastigt och lustigt ut under hemlighetsmakeri och rädsla.


Jag kan bara hoppas att mina barn har sett tillräckligt för att inse att alkoholen inte bara är en festlig dryck.

Hjälp & Stöd Swisha oss