"Emilia"

Mitt liv började äntligen gå framåt. Jag hade tre underbara barn och skulle börja på min drömutbildning. Jag minns att jag tänkte att universitetslivet skulle se annorlunda ut för mig. Jag skulle fokusera på barnen och studierna. För att få någon form av social kontakt i skolan så beslutade jag mig för att gå på nollningen. Det var då mitt helvete började.


Det började en tisdag kväll, jag drack ett par glas vin och hade en trevlig kväll helt enkelt. Dagen efter blev de glasen mer än ett par och jag klarade "stolt" att dricka fem dagar i rad. Jag insåg inte varningstecknen då. Enligt mig kunde jag inte vara i riskzonen. Jag hade ju mina barn varannan vecka och då hade jag ju vita dagar. Trots att mitt sug kom till mig varje dag som jag inte drack, kunde jag inte förstå. Min pappa hade ju varit nykter alkoholist under hela min uppväxt så jag om någon hade ju koll på om jag ens var nära att ha alkoholproblem. Det fortsatte så; varannan vecka drack jag, jag lät studierna vänta för det här var ju normalt i studentlivet. Tio shots och en flaska vin på en kväll - det var ju inte så farligt, jag kunde ju trappa ner drickandet i morgon. Varje bakfylla var ju ett socialt accepterat samtalsämne och gjorde mig mer intressant.


Jag minns så väl när min dåvarande man påpekade att jag kanske ska se över mitt drickande. Jag blev så arg, jag visste vad som krävdes för ett beroende. Jag drack inte ens varje dag. Jag minns den gången, jag skulle följa med på en fest trots att jag hade barnen denna vecka. Jag skulle vara nykter, det lovade jag dyrt och heligt. Men det började med en dryckeslek och jag eftersom jag var så ung när jag blev mamma hade jag aldrig upplevt en sån innan. Det var ju tråkigt att dricka vatten, jag kunde i alla fall ta en cider. Och cidern blev fler och fler drinkar och shots. Till slut bestämde jag mig för att ta mig hem, jag var så onykter att jag knappt kunde stå. Väl hemma ville jag kolla till mina barn och blev förbjuden till detta av min dåvarande man. Just då hade jag normaliserat alkohol så mycket att jag kunde utsätta mina barn för att se en mamma som inte var sig själv.


Drickandet fortsatte och jag höll på att förlora allt. Jag föll djupare in i depression för att skolan inte gick som jag ville, jag kände mig värdelös och allt detta dövade jag varannan vecka med alkohol. Jag var som en robot som enbart kunde tänka på nästa gång jag fick chansen att dricka. Alkoholen var min bästa vän, medicinen som tog bort min ångest.


Min dåvarande man och jag beslutade oss för att skilja oss. Jag trodde att det var för att mina känslor försvann, men jag valde helt enkelt alkoholen istället. Jag fortsatte att dämpa mina smärtor med hjälp av hög procenthalt. Men någonstans i mitt undermedvetna visste jag att detta var fel. Jag ville prata och umgås med någon som jag inte sett i ett mörkt bås på en studentkrog.


En kille i min klass var svaret på min undermedvetna önskan. Vi började umgås utan att alkohol var tvunget att ingå. Han lärde mig värdet av mig själv. Han fick mig att erkänna mitt problem och blev min stöttepelare i livet. Han fick mig att utvecklas till en fantastisk förälder och kasta bort alkoholen. Han blev min man och trygghet. Förr tänkte jag "Vad vore jag utan mina vänner?", men jag var enbart deras vän med ett vinglas i min hand. Idag är tanken annorlunda: "Vad vore jag utan min man och mina barn?"


För det jag ångrar mest är att jag försummade mina barn, mina största kärlekar.

 

Alkoholrådgivning - ett första steg mot förändring

Under ett år får IOGT-NTO-rörelsens kostnadsfria alkoholrådgivning hundratals samtal och mejl från både män och kvinnor där ungefär hälften rör frågor om den egna alkoholkonsumtionen och hälften rör oro för någon annans drickande.
Men för att vi ska kunna bemanna rådgivningen med kompetent personal behövs resurser. För 150 kr får en person alkoholrådgivning i en timme. Ofta är det början till verklig förändring – och de som vinner allra mest är barnen!

Swisha 150 kr till 900 51 90 och bekosta en timmes alkoholrådgivning. Stort tack!

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss