Barn & Unga

"Annica"

Jag och min kompis har gömt oss i ett buskage. I famnen har hon sin bandspelare. Hon trycker den hårt intill sig och alldeles stilla sitter hon medan tårarna rinner. Det är sommarlov.

En bit bort i hennes hus har pappan kommit hem. Full. Nu slår han sönder möbler och saker. Jag är rädd. Mest för att min kompis har en pappa som är farlig. Han vrålar och skriker som om han vore ett monster.


Jag tänkte; jag ska aldrig dricka när jag blir stor. Aldrig. Aldrig ens provsmaka. Jag är över fyrtio nu. Jag har varit nykterist i hela mitt liv.


Jag minns att jag redan som barn förstod varför mamman och min kompis inte flyttade. Han skulle hitta dem. För varenda gång han var full ville han bråka med dem. Jagade dem. Tjatade på dem. Han kunde inte kamma sin mittbena själv, sa han. Kom rusande med kammen i sin skakiga hand och bad om hjälp.

Än i dag tänker jag på henne och hennes mamma. Hur gick det för dem? De var så snälla.  

 

Stöd vårt arbete - ge en gåva!

Barn som växer upp i missbruksmiljö löper större risk än andra att själva utveckla missbruk eller psykisk ohälsa. Men det behöver inte bli så. De som klarat sig bra berättar ofta att de haft kontakt med vettiga vuxna utanför familjen.
En trygg fritidsaktivitet med möjlighet att träffa närvarande vuxna och schyssta kompisar kan vara avgörande för ett barns välbefinnande. IOGT-NTO-rörelsen ordnar aktiviteter för barn och unga – frizoner som i vissa fall är livsavgörande.

Swisha 100 kronor till 900 51 90 och hjälp oss skapa bra verksamhet för barn, unga och vuxna – året runt.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & StödSwisha oss