Barn & Unga

"Alicia"

Allt började när jag var 10 år och min mamma träffade en ny man. Jag tror det var han som drog in henne i missbruket. Dom bråkade ofta och jag kände mig helt ensam. Jag gick hem från skolan och det var oftast ingen hemma, så jag lagade min middag själv. De brukade komma hem runt niotiden när kvarterskrogen stängde, alltid berusade. De bråkade och slogs, för det mesta var det han som slog. Jag såg allt men vågade inte säga ett enda ord. Jag var så rädd för honom.


En gång när jag var tio år gick det så långt att jag fick ringa en ambulans. Han, mammas nya man, hade givetvis redan stuckit därifrån när de kom. Min mamma var medvetslös av misshandeln men ambulanspersonalen reagerade inte ens på att det var den tioåriga dottern som ringt och larmat. Min granne tog hand om mig den natten.


Min mamma mådde bara sämre och sämre. Hon började med sömntabletter som hon tog när han slog henne. Hon kom hem berusad, misshandeln började och hon tog tabletter för att slippa vara vid medvetandet och föll ihop på vardagsrumsgolvet. Jag tyckte så synd om min mamma att jag släpade henne från vardagsrummet in till mitt rum och bäddade ner henne i min säng. På morgonen upptäckte jag att hon hade spytt. Jag bäddade rent och sedan gick jag till skolan.


Min mamma var tillsammans med den här mannen i två år. Under dom två åren kände mig ensammast i världen. Jag vågade aldrig berätta för någon för jag skämdes så mycket. Min mammas alkoholproblem upphörde när hon lämnade honom. Under en lång tid efteråt fortsatte han att söka upp oss.

 

Swisha valfritt belopp till 900 51 90 och ange "SOMMAR" – din gåva blir till härliga sommarlovsminnen!

Året runt kan barn och unga i hela landet delta i IOGT-NTO-rörelsens verksamheter. Långt ifrån alla som deltar har erfarenhet av missbruk eller beroende, vilket gör att ingen känner sig utpekad och fler får möjlighet att vara med.


Många berättar i efterhand att det var avgörande för att de skulle våga komma till oss. Dessutom försöker vi hålla avgifterna så låga vi bara kan – så att alla ska kunna vara med.

När du ger en gåva behandlas dina personuppgifter i enlighet med gällande lagar och vår integritetspolicy.

Fler sätt att bidra!
Hjälp & Stöd Swisha oss