Tips från barnpsykologen

Barnpsykolog Jenny Klefbom ger tips på hur man kan agera i situationer där barn utsätts för och påverkas av vuxnas drickande.

 

Barnpsykologens 5 råd om fester, barn och alkohol

 1. Ge av din tid och uppmärksamhet till ett barn vars förälder är upptagen av annat. 
 2. Skaffa barnvakt om det är en utpräglad vuxenfest. 
 3. Bestäm redan från början att ni går hem tidigt om risken finns att festen spårar ur. 
 4. Anpassa festens upplägg efter gästerna. Kanske passar tårtkalas eller brännbollsturnering bättre än drinkbord om det är många barn bjudna. 
 5. Bjud inte någon som du vet dricker för mycket eller reagerar negativt på alkohol. 
 

"Vad kan jag göra under t.ex. bröllop, jul och midsommar när vuxna ofta dricker och barn är närvarande? Vad ska jag tänka på?"

Det finns fester som blir bäst helt utan närvarande barn. Vet du med dig att det kommer bli mycket alkohol på en fest så är det kanske bäst att redan från början skaffa barnvakt, tacka nej till festen eller bestämma att ni går hem tidigt. Tänk också på att det inte självklart är så att barnen tycker att det är roligast med en massa folk och klackarna i taket. De kanske föredrar ett firande i lugn och ro, när de närmaste får tid för att umgås kring fika, spela sällskapsspel eller liknande.

– Jenny Klefbom, barnpsykolog
(Läs fler frågor och svar här!) 

8 tips till föräldrar rörande alkohol

 • Ta barnets perspektiv – hur blir ditt drickande för henne eller honom? 
 • Tänk på att du är en väldigt viktig förebild för ditt eget barns drickande som äldre. 
 • Bjud – under inga omständigheter – någon som är under 18 år på alkohol. 
 • Lär barnet att känna igen när någon är berusad – och att man då bör gå därifrån. 

 • Utsätt din alkoholkonsumtion för ett test:
  o Test 1: Skulle du kunna hantera en akut risksituation trots det du har druckit?
  o Test 2: Skulle det vara ok om en barnvakt hade druckit lika mycket som du har? 
 • Nej, alkohol gör inte alla situationer roligare. Att umgås och ha kul tillsammans med sina barn blir ofta roligare utan alkohol. 

 • Om ett barn i din närhet har föräldrar som dricker för mycket: välkomna barnet i din familj, erbjud omsorg, lyssna, men döm eller anklaga aldrig barnets föräldrar inför barnet.
 • Om du känner dig orolig över din alkoholkonsumtion: sök hjälp på ett tidigt stadie!
 

"Hur vet jag om ett barn, mitt eller någon annans, upplever obehag på t ex en fest där vuxna dricker?"

Det allra bästa sättet att ta reda på den saken är att fråga, även om det är bra att först fundera ut hur man frågar på ett respektfullt sätt som inte kränker eller generar barnet. Det kan t ex ske genom att man lyfter vad man själv tänker: ”jag tycker att det är lite jobbigt när vuxna blir så här högljudda. Tycker du det också?”. Man kan förstås ta upp samtalet ur många synvinklar, men bäst blir det om man visar barnet att man har märkt hur det har det. Kanske är klockan mycket och barnet trött. Då kan man erbjuda sig att hjälpa till så att barnet får komma i säng.

Du kan göra en stor och viktig insats bara genom att visa att du ser och uppmärksammar det som händer – ut barnets perspektiv. Och genom att finnas där, kanske bara som sällskap, för ett barn som inte känner sig helt bekväm med situationen. En tumregel är också att om du själv upplever att en fest har spårat ur, eller att någon känns personlighetsförändrad eller oförutsägbar, då är det troligt att även barn på festen känner likadant.

– Jenny Klefbom, barnpsykolog
(Läs fler frågor och svar här!) 

Hjälp & Stöd Swisha oss