Barn & Unga

Hillevi

Mamma var framgångsrik företagare, den vackraste och klokaste av alla. Kunde övertyga vem som helst.

Höll ihop tills hon blev ledig. Då föll hon, djupt. Alkohol, tabletter och många självmordsförsök.


Min mamma var dold alkoholist och tablettmissbrukare - det var vanligt på den tiden att man fick tabletter mot "trasiga nerver".

Ingen visste runt om oss, eller så ville ingen visa det. Jag har förträngt hur många gånger jag hittade henne halvdöd med en flaska, en burk tabletter och telefonen i handen. Ofta hade hon försökt nå en präst i sin förtvivlan.


Jag låste in henne en gång på toaletten, för att ha koll på henne. Då rymde hon ut genom det minsta fönstret av alla, sprang ut i strumplästen på motorvägen med mig efter sig. Hon klarade sig den gången med, men dog endast 52 år gammal.


Oftast flydde jag till stallet, det var min fristad, där sov jag till och med ibland i höet. Var ju lugnast där. Förstår djur mycket mer än människor än idag. Jag har svårt att förstå folk, de säger en sak och visar något annat med kroppen. Har förstått att detta har med min uppväxt att göra, var tvungen att läsa av stämningen i hemmet innan det hände något.


Hade inga regler att följa då mamma jobbade mycket kvällar och nätter. Drömde om att ha någon tid jag var tvungen att vara hemma till, det hade ju alla andra kompisar. Fick klara mig själv mycket, levde på snabbmakaroner, smörgåsar och Oboy. Jobbar fortfarande med mitt behov av att ta till socker när jag själv har det tufft.


Alkohol har jag tagit avstånd från sedan många år nu. Önskar ingen att få en uppväxt med en alkoholist.