Barn & Unga

"Åsa"

Jag var väldigt liten när jag fick smaka alkohol hemma, kanske redan innan jag började skolan. Min mamma och hennes vänner tyckte jag var 'häftig' som gillade att dricka. När jag drack började allt snurra och jag glömde hur jobbigt det kändes.


Jag växte upp med massor av alkohol hemma hos min mamma. Hon träffade någon ny snubbe som drack - och slogs. Sen träffade hon en ny, som drack - och slogs...


Jag var alltid rädd; jag hörde varje förändring i tonläget, visste precis när det skulle bli bråk - det kändes i hela kroppen och jag var konstant på helspänn. När jag åkte till min pappa kunde jag ändå inte riktigt koppla av för jag var alltid rädd att min mamma skulle bli ihjälslagen när jag inte var där och kunde hålla ett öga på allt.


Jag blev så småningom tjejen som hade koll och kontroll på allt (trodde jag), jag hade lätt för att lära vilket var tur eftersom min studiemiljö var sådär.


Jag var ofta med min mamma och hennes respektive på krogen, vi umgicks med de lokala alkisarna som var snäppet högre än parkbänksalkisarna. Konstigt att ingen vuxen reagerade på att vi barn var med - så sent som vi var där och på alla bråk vi tvingades bevittna.


Jag lovade mig själv att aldrig bli som mamma... Men, jag hade tidigt vant mig vid alkohol. Jag dämpade mina spänningar och lindrade mina känslor med alkohol. Det behövdes mer och mer, som ett bottenlöst hål. Jag utsatte mig själv för många faror.


Med åren utvecklade jag själv ett beroende och inte förrän jag fått egna barn kände jag att 'Nu har jag fått nog', jag vill inte föra detta beteende och mående vidare till mina barn, ringarna på vattnet måste ta slut nu!


Jag sökte och fick hjälp, jag lärde mig hantera och ta vara på alla mina känslor, jag började i AA-programmet och jag sökte nya vänner och sammanhang i IOGT-NTO-rörelsen. Idag har jag varit nykter i sex år och ett helt nytt liv har börjat. Jag har skilt mig från min man som också var beroende och jag känner mig stark, stolt och tacksam!

 

Stöd vårt arbete - ge en gåva!

Vår alkoholrådgivning är öppen varje vardag via telefon och mejl för alla som behöver råd och stöd rörande sitt eget eller en närståendes drickande. För att underlätta för så många som möjligt att lyfta på luren så är rådgivningen kostnadsfri.

Men för att vi ska kunna bemanna rådgivningen med kompetent personal behövs resurser. För 150 kr får en person alkoholrådgivning i en timme. Ofta är det början till verklig förändring – och de som vinner allra mest är barnen!

Swisha 150 kr till 900 51 90 och bekosta en timmes alkoholrådgivning.

Ja, jag vill bidra!